Blog

Pelan Simpanan i-Care Hasanah

Adakah anda tercari-cari untuk melabur dalan pelan yang terbaik untuk masa hadapan?  Seperti yang kita sedia maklum, untuk masa hadapan dan juga untuk memastikan kesinambungan warisan kita haruslah mempunyai simpanan yang mampu memberikan pulangan yang cantik dan kita juga harus mempunyai satu pelan perlindungan untuk melindungi diri kita seandainya berlaku perkara yang tidak diingini dan kita tidak mampu untuk meneruskan pekerjaan mahupun menyimpan untuk masa hadapan.

Pelan simpanan i-Care Hasanah
Dengan pelan simpanan i-Care Hasanah, anda tidak perlu lagi risau kerana pelan ini boleh memberikan semua faedah di atas kerana ia mempunyai pulangan berganda untuk jangka masa panjang. Pelan ini juga memberikan bayaran tunai yang tinggi dari akhir tahun pertama menyimpan bagi memberi peluang kita membuat pelaburan di mana-mana tempat yang kita sukai atau boleh juga dilaburkan semula di dalam pelan simpanan ini untuk memastikan nilai matang yang tinggi.  Malah, sekiranya apa-apa terjadi kepada diri kita, kita juga mampu meninggalkan sejumlah simpanan yang besar dalam bentuk hibah untuk keluarga kita.  Sebab itulah i-Care Hasanah memenangi anugerah The Most Outstanding Takaful Product in Malaysia di KLIFF pada tahun 2016.
Anugerah di KLIFF 2016 untuk i-Care Hasanah
Bagaimana i-Care Hasanah ini boleh memberikan faedah sedemikian rupa?  Ini kerana ciri-ciri yang ada dalam i-Care Hasanah yang memang sangat hebat seperti di bawah:
  • Pilihan tempoh simpanan cuma 8 atau 10 tahun namun tempoh sijil sehingga 20 tahun.
  • Rebat Tunai (Bantuan Sara Hidup) sehingga 50% dari jumlah simpanan tahunan bermula dari tahun pertama menyimpan sehingga ke tarikh matang tahun ke 20 walaupun kita sudah berhenti menyimpan pada tahun ke 20.
  • Pilihan untuk mengeluarkan rebat tunai atau dilaburkan semula.
  • Perlindungan hayat untuk tempoh 20 tahun sedangkan tempoh caruman cuma 8 atau 10 tahun sahaja.
  • Nilai simpanan berganda sekiranya rebat tahunan dilaburkan semula kerana ini adalah pelan simpanan berkait pelaburan.
  • Servis tambahan iaitu Badal Haji, Khidmat Waqaf dan Ibadah Qurban sekiranya berlaku kematian, bagi pihak yang dilindungi
1. Pilihan Simpanan 8 atau 10 Tahun Untuk Tempoh Sijil 20 Tahun
2. Rebat Tunai sehingga 50% setahun selama 20 tahun bermula dari tahun pertama
Anda boleh memilih untuk menerima rebat ini bermula pada akhir tahun pertama atau akhir tahun ke 8 atau 10 sehingga tahun ke 20.
Nilai rebat ini anda boleh pilih untuk dilaburkan semula sehingga ke tarikh matang iaitu tahun ke 20 atau dikreditkan secara terus ke akaun simpanan anda di mana-mana bank di Malaysia. Menarik kan?
3. Nilai Simpanan yang Hebat dan Perlindungan Yang Tinggi!
4. Khidmat Tambahan untuk Amal Jariah Anda!
Hebat kan pelan simpanan i-Care Hasanah ni?  Nak tahu lebih lanjut? Jom hubungi team kami di sini: http://millionairethrivers.com/.  Hanya tap di gambar perunding yang anda sukai dan anda boleh berhubung terus dengan mereka!

Melawat Kanak-kanak Menghidap Kanser

Pada 13 September 2019 baru-baru ini, pihak Hong Leong MSIG Takaful Berhad telahpun mengadakan lawatan Corporate Social Responsibility (CSR) ke Hospital Wanita & Kanak-kanak Kuala Lumpur (HWKKKL).
Lawatan ini adalah bertujuan untuk mendekati kanak-kanak yang menghidap kanser disamping memberikan bantuan dari segi kewangan dan juga menjalankan aktiviti untuk menggembirakan kanak-kanak ini.

 

Jumlah sumbangan dari HLMT
Kami merasa amat-amat tersentuh melihat kanak-kanak yang bernasib istimewa ini.  Hampir kesemua pesakit tidak mempunyai ahli keluarga yang menghidap kanser sebelum ini.  Ia membuatkan kita merasa kita semua ni, sesiapa sahaja pada bila-bila masa sahaja boleh menghidap kanser.
Ada yang demam denggi dan darah tidak normal tetapi apabila diperiksa secara lanjut menghidap leukimia.  Ada juga yang tiba-tiba leher membengkak dan apabila ke hospital disahkan menghidap kanser limfoma. Sedih sangat sedih apatah lagi kanak-kanak ini dahulunya sihat walafiat.
Kakitangan HLMT dan Perunding Cemerlang yang terpilih untuk sessi CSR ini
CSO HLMT, En Yasser bersama Pengurus Agensi, Dato Zach
Pihak HLMT membawa bersama  clowndan Mickey Mouse untuk menghiburkan kanak-kanak ini.  Selain bantuan kewangan kami juga menyerahkan mainan untuk menghiburkan mereka.
CTC Jeff AJ Bergambar bersama CTC Dato Zach, Jawatankuasa Syariah HLMT, CSO HLMT dan Trainer HLMT
Mainan untuk anak-anak comel
Menyerahkan sumbangan dari pihak HLMT untuk keluarga yang istimewa
Adik ini meghidap kanser limfoma ini gembira dengan kehadiran clown yang dibawa oleh pihak HLMT
CEO HLMT, En Asri berbual dengan anak ini yang menghidap kanser otak
CTC Jeff AJ dan CTC Dato Zach bersama anak istimewa dan clown
Bersama adik ini yang menghidap leukimia

Sungguh apa yang terjadi kepada mereka ini sangat-sangat menginsafkan kita semua.  Sama-sama kita berdoa agar Allah memberikan kesembuhan bagi mereka dan memberikan kekuatan buat ibu bapa ini dalam menghadapi ujiannya.

Pesanan kami, ambillah pelan takaful kerana kita semua tidak tahu bila musibah akan melanda.  Berdoa agar kita semua dijauhkan dari ujian sebesar ini.

Amin

Kad Perubatan Murah

Assalamualaikum,

Hari ini saya nak bercerita tentang kad perubatan.  Baru-baru ni kecoh tentang harga kad perubatan untuk setiap syarikat insurans dan takaful naik pada 1 Ogos 2019 disebabkan oleh arahan terbaru BNM?  Arahan apa tu ya?

Begini, arahan tersebut adalah untuk memastikan bahawa pelan insurans atau sijil takaful yang diambil itu bertahan lama samada 80 tahun atau 100 tahun.  Ianya dipanggil sustainability period.  Sekiranya tempoh sijil itu lebih lama, maka carumannya adalah lebih tinggi untuk menaikkan jumlah tunai dalam akaun bagi memastikannya bertahan lama. Faham di situ?

Kenapa dahulunya murah?  Kalau kita perhatikan, semua pelan – pelan kad perubatan dulu murah tetapi sustainability nya rendah.  Kadang-kadang umur 60 sudah lapse disebabkan oleh nilai tunai yang ada di dalam akaun peserta sudah tidak cukup untuk menampung kos kad perubatan kerana apabila umur meningkat, maka risiko yang ditanggung oleh syarikat adalah tinggi.  Begitu juga dengan kadar inflasi yang seharusnya diambil kira oleh syarikat pada tempoh masa akan datang.  Kenaikan kos perubatan itu sangat tinggi.  Kalau itu yang kita rasakan sekarang, apatah lagi pada masa akan datang bukan?

Caruman pelan investment link ni selalunya jarang naik harga kerana nilai tunai yang ada di dalamnya membantu mengekalkan jumlah caruman untuk tempoh yang lama, tidak seperti pelan tradisional yang selalunya naik setiap tempoh 5 tahun.

Tetapi jangan risau, pelan takaful di HLMT ini masih lagi murah… untuk anak anda dengan RM150 pun sudah dapat kad perubatan yang mampu bertahan sehingga umur anak anda 80 tahun tau.  Kenapa HLMT lebih murah berbanding dengan syarikat lain ya? Begini, HLMT dan HLA ni merupakan pengendali takaful dan syarikat insurans tempatan.  Apabila syarikat tempatan ni, HQ juga berada di Malaysia. Kos pengurusan syarikat adalah dalam nilai Ringgit Malaysia kan…?  Kalau syarikat luar ni, kos pengurusan pejabat serantau (regional office), HQ dan sebagainya sama-sama ditanggung.  Sekiranya syarikat tersebut berada di negara yang kos sara hidup atau nilai matawang nya tinggi, maka kos juga akan menjadi tinggi. Begitulah ceritanya.

Satu lagi, HL Group ni merupakan salah sebuah syarikat konglomerat yang terbesar di Malaysia.  Jadi backup syarikat ni daripada segi financial adalah sangat kuat.  Apa syarikat yang berada di bawah HL Group ni ya?  Selain dari HLB dan HL Islamic Bank, pernah dengar Guocoland? Yamaha? Thistle Hotel? Sofitel Hotel? Southern Steel Berhad? Banyak lagi lah kalau nak sebut.  Nanti pergi tengok dekat website HLG untuk keterangan lanjut. Jadi, rasanya tak perlu risau dengan kekuatan syarikat HLMT dan HLA ni…

HLMT ini juga pemenang untuk syarikat patuh syariah yang paling bagus di Malaysia di bawah
BestBrands in Takaful Solutions Award at The Brandlaureate World Halal Best Brands Awards 2018
manakala HLA pula memenangi  Most Valuable Brand Award of the Year by The BrandLaureate BestBrands Awards 2016-2017

Ok bagaimana pula dengan harga kad perubatan yang dikatakan murah itu tadi ya?  Untuk umur anak-anak anda, harga kad perubatan termasuk dengan simpanan dalam pelan berkait pelaburan i-Care Rahmat iaitu kad perubatan Medi Auni ni cuma dalam RM150 sahaja sebulan.  Untuk umur 20 tahun hingga ke 27 tahun cuma RM190 sebulan, untuk umur 40 tahun cuma RM300 sebulan.

Untuk harga di atas anda mendapat bilik wad RM200 semalaman dan perlindungan perubatan sebanyak RM1.12 juta dalam masa setahun dan jumlah ini berterusan sehingga umur 80 tahun kerana kad perubatan Medi Auni ni had sepanjang hayat (no life limit) berserta dengan perlindungan kematian, hilang upaya dan hilang upaya tua (Old Age Disablement).

Di bawah ini saya sertakan jadual harga pelan perlindungan i-Care Rahmat dengan kad perubatan Medi Auni untuk memudahkan anda semua.  Ini merupakan perlindungan Medi Auni sebanyak RM1.12 juta setahun dengan pelan RM200 berserta dengan jumlah simpanan pada tahun ke 30 sijil untuk rujukan.

Sekiranya anda berminat untuk mengambil hibah dan simpanan sahaja tanpa memerlukan kad perubatan, di sini pula saya sertakan jadual untuk hibah sebanyak RM100,000 dan jumlah simpanan pada tahun ke 30 sijil.

Semua pelan di atas mestilah dirujuk kepada risalah produk dan juga ilustrasi faedah pelan ini.  Sekiranya anda berminat dan ingin mendapatkan quotation atau sebut harga tersebut, boleh lah menghubungi saya di www.wasap.my/60123023433. Ok?

Bimbingan untuk Hong Leong MSIG Takaful & Hong Leong Assurance di Sungai Petani

Setiap bidang yang kita ceburi mestilah mempunyai satu sistem latihan yang lengkap dan sempurna.  Sama juga dengan bidang kewangan yang saya ceburi di RHB Asset Management dan Hong Leong MSIG Takaful Berhad.

Latihan mengenai produk selalunya ditekankan oleh pihak syarikat.  Namun begitu ia memerlukan didikan dan latihan dari leader untuk mendapat sentuhan pengalaman di tahap industri atau pengalaman di lapangan yang sebenar.

Hari ini saya memandu kereta dari rumah di Sepang ke Sungai Petani di Kedah untuk memberi latihan mengenai takaful dan insurans kepada kumpulan Fusion Financial Group yang terdiri dari agensi Millionaire Thrivers Group dan agensi Legacy Jutawan Resources.  Saya merupakan Chief Takaful Consultant untuk Millionaire Thrivers Group, manakala Puan Liza Jab merupakan Chief Takaful Consultant untuk Legacy Jutawan Resources yang baru menyertai Hong Leong MSIG Takaful dan Hong Leong Assurance di bawah struktur agensi saya.  Jadi kami menggunakan cara ‘leverage’ untuk memastikan latihan dijalankan dengan secara gabungan di bawah nama Fusion Financial Group.

Memandangkan perjalanan dari Kuala Lumpur ke Sungai Petani agak mencabar disebabkan trafik yang sibuk dan beberapa kali terhenti, saya sampai ke pusat latihan di pejabat Hong Leong Assurance Sungai Petani pada jam  4.00 petang.  Sessi dipecahkan kepada dua iaitu latihan pengetahuan produk dan teknikal untuk Hong Leong MSIG Takaful dan diikuti pula dengan Hong Leong Assurance Berhad.

Saya menekankan kepada kedua-dua bidang Takaful dan Insurans memandangkan saya mempunyai pelanggan dan downline berbangsa Cina dan India.  Pejabat di HLA ditutup pada jam 5.30 petang, namun memandangkan latihan masih banyak yang perlu ditekankan, kami menyambung pembelajaran di Old Town White Coffee yang terletak di mall bersebelahan dengan bangunan pejabat HLA Sungai Petani.

Sessi pembelajaran kali ini sangat ceria dan sangat-sangat menggembirakan.  Saya berharap selepas ini team Financial Fusion Group akan lebih maju jaya di Hong Leong MSIG Takaful dan Hong Leong Assurance.

– Jeff AJ –

 

RHB Asset Management Lancar Dana Artificial Intelligence & Dana Shariah China Focus

Semalam saya telahpun berkesempatan untuk menghadiri sessi pelancaran dua dana baru RHB Asset Management iaitu RHB Artificial Intelligence Fund dan RHB Shariah China Focus Fund. Sessi ini bermula pada jam 9.30 pagi di Hotel Majestic Kuala Lumpur yang dikhaskan untuk tetamu VIP, Group Agency Manager dan juga perunding-perunding RHB Asset Management yang terpilih. Manakala sessi sebelah petangnya pula dikhaskan untuk semua agent RHB Asset Management.

Sessi pelancaran ini diserikan lagi dengan kehadiran robot bagi menggambarkan sektor teknologi yang digunakan oleh pihak RHB Asset Management untuk dijadikan asas dalam pelaburan dana ini.

Bergambar bersama Ms Eliza Ong Group Managing                                  Director, RHBAM

Teknologi AI merupakan sebuah teknologi baru yang sedang berkembang dan banyak diterapkan ke dalam sistem peranti mudah alih seperti iPhone, iPad dan peranti Android.  Ini merupakan satu peluang keemasan untuk para pelabur melabur dalam satu sektor pelaburan yang mula rancak dan RHB Asset Management menggunakan kesempatan ini untuk memberi peluang kepada para pelabur untuk menjana pelaburan dalam bidang AI ini melalui dana baru yang dilancarkan.

Manakala dana RHB Shariah China Focus pula mensasarkan pelaburan di Negara China memandangkan kestabilan matawang RMB dan perkembangan GDP yang paling hebat iaitu 6.90% pada tahun 2017 berbanding sembilan negara lain termasuk Jepun, UK, Australia, Jerman, Amerika Syarikat, Korea, Thailand, Malaysia dan India.  Sasaran sektor pelaburan untuk China Focus Equity ini lebih kepada barangan pengguna, sektor kesihatan, teknologi, internet dan kuasa bersih (clean energy) seperti nuklear, hydro, angin, solar, gas semulajadi dan pengurusan sisa buangan.

Di bawah ini merupakan petikan artikel dari Berita Harian untuk bacaan anda.

RHBAM sasar langganan RM200 juta bagi dua dana baharu

KUALA LUMPUR: RHB Asset Management Sdn Bhd (RHBAM) dijangka memperoleh langganan RM200 juta untuk setiap Dana RHB Syariah China Focus dan Dana RHB Global Artificial Intelligence (AI) dalam tempoh 12 hingga 18 bulan.
Pengarah Urusan dan Ketua Wilayahnya, Eliza Ong, berkata menerusi Dana RHB Syariah China Focus, para pelabur berpeluang melabur dalam pasaran modal Islam yang berkembang pesat di China, dengan memanfaatkan ekonomi kuasa besar bagi nilai pelaburan saham A dan saham H di semua sektor.
Akan diuruskan oleh pengurus dana China terkemuka, China Asset Management (Hong Kong) Ltd (ChinaAMC HK), Dana RHB Syariah China Focus juga akan melabur dalam portfolio Islam lain seperti amanah pelaburan hartanah, Dana Dagangan Pertukaran Islam, instrumen pasaran wang, skim deposit dan pelaburan kolektif.
“Kami merancang melancarkan dana China yang patuh Syariah pertama di Indonesia pada Januari 2019 dan yakin ia akan berjalan lancar di pasaran. Kami juga akan melancarkan produk di pasaran lain yang kami beroperasi,” katanya.
Pengurus Portfolio Kanan ChinaAMC HK, Raymond Jing, berkata penilaian semasa ekuiti China telah mencapai paras terendah dalam sejarah.
“Bersama-sama dengan kemasukan saham A ke dalam indeks global, ia membuka pelbagai peluang dan masa yang baik untuk para pelabur,” katanya.
Sementara itu, Dana RHB Global AI, yang diperkenalkan dengan kerjasama Allianz Global Investors (AllianzGI), akan melabur dalam syarikat yang mendapat manfaat daripada penggunaan infrastruktur AI, pembangunan dan penggunaan perisian.
Pengarah dan Pengurus Portfolio AllianzGI, Stephen B Jue, berkata terdapat 60 sektor berpotensi yang boleh dikaitkan dengan industri AI yang akan manfaatkan.
“Kami sedang bekerjasama dengan RHBAM untuk membawa dana AI kami kepada para pelabur di sini, kerana kami percaya ia akan memberi peluang pelaburan yang menarik bagi mereka yang ingin melabur dalam syarikat inovatif dengan memanfaatkan teknologi AI,” katanya.
RHBAM, anak syarikat RHB Investment Bank Bhd, kini menguruskan produk konvensional dan Islam dengan aset di bawah pengurusan bernilai RM49.2 bilion setakat 30 September 2018. –BERNAMA

Latihan Mingguan: Close Client melalui Carian Fakta

Agensi Millionaire Thrivers Group dan Empire Legacy Venture sememangnya sudah hampir setahun bergabung untuk mengadakan kelas latihan setiap minggu secara bersama.  Kelas latihan ini selalunya diadakan pada setiap hari Selasa, jam 8.30 malam bertempat di agensi Empire Legacy di Seri Kembangan.

Pada hari ini giliran AS Ady Soleh atau Soleh Ahmad untuk mengadakan kelas.  Setiap minggu kami akan rotate tenaga pengajar untuk memastikan ilmu yang diberikan itu mempunyai variasi yang berbeza kerana setiap perunding mempunyai kekuatan dan kelebihan mereka masing masing.

Pada hari ini Ady Soleh berkongsi bagaimana untuk mendapatkan client melalui pencarian fakta atau perbualan dengan client. Kadang-kadang sebagai perunding kewangan dan mempunyai banyak produk, kita mempunyai kecenderungan untuk merasa keliru apa yang perlu diberikan kepada client. Tetapi melalui pencarian fakta ini, kita dapat menilai tahap kewnngan pelanggan dan apa keperluan kewangan yang sebenarnya untuk pelanggan tersebut.

Paling penting kita tidak boleh menjual sesuatu yang kita suka.  Kita kena syorkan kepada client sesuatu yang mereka perlukan dengan memberikan kesedaran kepada pelanggan mengenai cara pengurusan wang yang berhemah.

Malam ini saya menggunakan peluang ini juga untuk berkongsi bagaimana menggunakan teknik perbualan carian fakta atau fact finding ini untuk mencari apakah produk yang sesuai untuk pelanggan dan bagaimana cara untuk membuatkan pelanggan mengambil beberapa produk sekaligus seperti simpanan unit amanah, pembiayaan ASB, skim persaraan swasta dan perlindungan takaful pada satu masa.

Alhamdulillah, melalui perkongsian pada malam ini para perunding Millionaire Thrivers dan Empire Legacy nampak lebih bersemangat untuk memperaktikkan cara yang baru mereka belajar ini.  Melalui cara ini, kami boleh menunjukkan kemampuan kepada pelanggan melalui cara pendedahan kewangan dan khidmat nasihat secara jujur dan professional.

Kelas malam ini diakhiri dengan perkongsian dari GAM Dr. Norhayati mengenai cabaran-cabaran yang dihadapi oleh setiap perunding unit amanah dan takaful kami serta cara-cara bagaimana untuk mengatasinya dan menanganinya dengan berkesan. Pada malam ini kelas berakhir hampir jam 10.45 malam.

Semoga perkongsian pada kali ini memberikan faedah dan ilmu yang berguna untuk semua yang hadir.  Insyaallah…