Blog

IPC Seminar

Sekali lagi pihak Millionaire Thrivers telah mengadakan seminar Intensive Personal Coaching (IPC) pada 20,21 dan 22 Januari yang lalu bertempat di pejabat utama Millionaire Thrivers di Sepang. Seminar ini dikelolai sepenuhnya oleh En Jeff AJ selaku Presiden Kumpulan Millionaire Thrivers dan seramai 12 orang yang terlibat.

Seminar ini sesuai untuk perunding – perunding yang baru berkhidmat dalam bidang kewangan. IPC ini lebih menekankan tentang pembawakan diri, bagaimana untuk seseorang itu memperbetulkan diri mereka sebelum dapat memulakan pekerjaan dengan lebih efektif dan dalam masa yang sama dapat menjadi seorang perunding kewangan yang hebat, berpengetahuan dan berjaya.

Peserta fokus mendengar penerangan daripada En Jeff AJ

Pelbagai aktiviti yang diperkenalkan oleh para peserta, antaranya aktiviti berkumpulan dimana setiap kumpulan dikehendaki mencapai target berjumlah RM500 000 untuk lulus di dalam seminar ini.

Gelagat para peserta seronok melakukan aktiviti berkumpulan

Seminar ini banyak menekankan pembentukan kelakuan harian individu. Untuk berjaya, seseorang itu perlu mengubah kelakuan biasa (pattern) kepada kelakuan yang luar biasa (XO pattern) dalam kehidupan seharian.

Selain itu, kata-kata positif yang digunakan oleh seseorang itu juga boleh mempengaruhi sikap dan kelakuan mereka. Individu juga perlu mempunyai tahap daya tahan mental yang tinggi (mental warrior) dalam menghadapi cabaran-cabaran mendatang.

Peserta melakukan aktiviti ‘Heart to Heart’

Di samping itu, para peserta juga didedahkan pembelajaran secara  teknikal tentang unit trust, insurans, dividen, bonus dan plan-plan takaful.

Semua peserta gembira terlibat dalam IPC ini dan banyak input yang mereka perolehi. Diucapkan semoga semua peserta berjaya dan dapat menambah nilai kepada masyarakat.

Selamat Maju Jaya!!

Para peserta gembira terlibat dalam IPC seminar dan bergambar kenangan bersama En Jeff AJ

 

HIBAH & WASIAT – AWAK SANGAT NAKAL

img_4645
Pada hari Sabtu lepas saya menghabiskan masa seharian untuk menonton drama bersiri AWAK SANGAT NAKAL. Saya suka cerita itu kerana penuh dengan keceriaan. Tambahan pula sudah lebih 5 tahun saya tidak mengikuti siri drama di TV, jadi saya ambil peluang untuk merakamkannya menggunakan decoder Astro. Sebelum itu beberapa episod saya sempat saksikan melalui Astro On The Go. Thanks to technology.

By the way, ada satu perkara yang saya rasa ingin kupaskan kerana ianya agak mengelirukan orang ramai mengenai wasiat dan hibah. Mungkin penerbit drama tersebut tidak arif tentang konsep wasiat dan hibah di dalam Islam.

Dalam drama tersebut mengatakan, sekiranya wasiat telahpun ditulis, maka hukum faraid akan TERBATAL dengan sendirinya. Ini adalah sangat SALAH dan TIDAK BENAR. Sebenarnya hukum ALLAH mengatasi dari hukum-hukum ciptaan manusia. Wasiat boleh ditentang dan sekiranya ini terjadi maka hukum FARAID akan diterima pakai sebagai ABSOLUTE solution bagi meredakan pertikaian pembahagian harta.

Isteri berhak mendapat 1/8 dari jumlah harta dan juga boleh menuntut harta sepencarian untuk segala harta yang diusahakan sepanjang tempoh perkahwinan. Manakala anak perempuan pula (sekiranya tiada anak lelaki) cuma berhak mendapat maksima 1/2 bahagian sahaja, sekiranya ada datuk dan nenek, bahagian mereka akan diberikan dan selebihnya akan jatuh kepada waris lelaki sebelah ibu atau bapa atau baitulmal. Tiada istilah anak perempuan mendapat 100% harta hanya melalui wasiat kecuali semua waris yang berhak bersetuju.

Hibah melalui wasiat selepas kematian cuma tertakluk kepada 1/3 dari harta sahaja untuk diberikan kepada individu BUKAN WARIS yang berhak atau sebagai sedekah jariah.

Penamaan untuk KWSP, pencen, simpanan dan sebagainya di dalam Islam hanyalah sebagai lantikan PEMEGANG AMANAH sahaja, bukanlah sebagai penerima yang berhak. Ianya mestilah diberikan kepada waris-waris mengikut hukum faraid KECUALI semua waris sudah bersetuju untuk tidak menuntut. Sekiranya ianya tidak dibahagikan mengikut hukum faraid, maka penama tersebut secara langsung ataupun tidak langsung telahpun mengambil HARTA BATIL, iaitu mengambil hak orang lain. Ini berdosa.

Bagaimana untuk mengatasi hal seperti ini?

1. Penulisan wasiat itu penting walaupun ianya boleh ditentang, sekurang-kurangnya si mati menulis hasrat hatinya. Semoga ianya akan diikuti oleh semua waris. Wasiat boleh diambil melalui beberapa syarikat pengurusan wasiat dan amanah (Trustee Company) yang akan dilantik sebagai pentadbir untuk mempercepatkan proses pembahagian harta terutama sekiranya berlaku pertelingkahan, pembahagian harta tidak akan terhenti dan harta tidak dibekukan.

2. Mengambil simpanan takaful dengan manfaat KEMATIAN yang MENCUKUPI dengan memilih HIBAH BERSYARAT yang ditawarkan oleh kebanyakan syarikat takaful. Wang yang diterima adalah hak mutlak penerima seperti yang diaqadkan. Sekiranya ada anak perempuan tunggal, wang itu boleh lah dijadikan ganti disebabkan beliau tidak mendapat 100% harta dari harta peninggalan. Malah, anak perempuan tersebut boleh juga menggunakan wang hibah takaful itu untuk membayar kepada waris bagi menuntut rumah atau harta lain yang jatuh kepada pakcik-pakciknya.

3. Mengambil produk DEKLARASI HIBAH untuk menghibahkan terus harta kepada anak-anak supaya tidak terjadinya pertikaian selepas kematian. Deklarasi hibah ini merupakan hibah yang berkuat kuasa selepas kematian. Sebelum berlakunya kematian, penerima hibah ini tidak berhak untuk mengambil harta tersebut. Contohnya menghalau ibubapa dari rumah atau menjual rumah sehinggakan ibubapa hilang tempat berteduh.

– Jeff AJ

Hubungi perunding Millionaire Thrivers Group yang anda sukai untuk mengambil wasiat atau hibah bersyarat takaful.

Bengkel & Forum Takaful

Baru baru ini pihak Millionaire Thrivers dengan kerjasama pihak MillionaireSisters EXP Business telah mengadakan sebuah bengkel dan forum takaful.  Pada awalnya bengkel ini sepatutnya diadakan di pejabat Millionaire Thrivers di Sepang, namun begitu oleh kerana sambutan yang diluar jangkaan, ianya terpaksa dibuat di Hong Leong MSIG Takaful, PJ.

Alhamdulillah, pihak HLMT telah memberikan sokongan yang tiada taranya dengan menyediakan ruang untuk kami malah juga menyediakan makan tengahari dan minum petang untuk kami secara percuma.  Majlis bermula dengan pembukaan oleh MTC Nurulniza Idris selaku pengerusi majlis diikuti oleh Ketua bahagian Family Agency iaitu Syed Redzo yang juga turut serta bersama-sama untuk hadir dan memberikan sepatah dua kata bagi memberikan semangat kepada peserta.

img_2779
Head of Family Takaful Agency – Syed Redzo memberikan kata-kata aluan kepada peserta

Bengkel kemudiannya diteruskan dengan sessi motivasi dari Chief Takaful Consultant HLMT iaitu Jeff AJ.  Para hadirin sangat teruja dan bersemangat.  Kemudiannya sessi pembelajaran produk HLMT diteruskan oleh Business Development Manager iaitu En. Amri.

img_2782
Business Development Manager – Encik Amri sedang mengajar tentang produk-produk HLMT

 

851519495_10351974723439909997

img_2767
Sessi motivasi oleh CTC Jeff AJ

Sebelah petangnya forum bermula di mana empat panel terpilih telahpun dijemput untuk memberikan motivasi serta tips-tips yang bernas untuk para hadirin belajar bagaimana mereka harus mulakan untuk berjaya dalam bidang perunding kewangan terutama dalam bidang takaful dan insurans. Forum ini telah dipengerusikan oleh CTC Jeff AJ.

whatsapp-image-2016-10-01-at-8-54-42-pm
Dina Masron berkonsi tips-tips untuk berjaya
whatsapp-image-2016-10-01-at-8-54-41-pm
MDRT Melliza memberikan satu perkongsian yang sangat-sangat hebat
whatsapp-image-2016-10-01-at-8-54-38-pm
CTC Jeff AJ memberika kupasan dan berinteraktif dengan peserta

whatsapp-image-2016-10-01-at-8-55-17-pm

851516380_15031706663435251592
Sebahagian dari peserta yang sempat bergambar kenangan sebelum majlis bersurai.

Mungkin aura mereka ini terlalu kuat sehinggakan semua peserta begitu teruja sekali dengan pembentangan yang dibuat. Semoga kumpulan MillionaireSisters EXP Business di HLMT akan terus berkembang dan menjadi MDRT, COT dan TOT.

Selamat Maju Jaya!

Keikhlasan Dalam Kerjaya

Keikhlasan adalah sangat penting dalam setiap apa yang kita lakukan, tidak kira dalam berkawan, bekerja mahupun berniaga. Apabila kita buat sesuatu dengan rasa penuh keihklasan tanpa inginkan balasan, insyaallah manfaatnya yang datang adalah menggunung.

Andai kita berkawan dengan ikhlas sudah pasti kita akan ada ramai kawan walaupun itu bukan yang kita cari.

Apabila kita rasa tidak punya wang, utamakan orang lain dahulu dengan bersedekah semampu yang boleh dan dari situ rezeki kita akan bertambah.

Andai kita berniaga kedai makan, kita memasak penuh keikhlasan untuk memberikan orang ramai merasai makanan yang sedap, sudah pasti orang akan datang kembali tanpa perlu kita suruh.

Kalau kita sediakan khidmat pelancongan, pastikan kita buat yang terbaik untuk kepuasan pelanggan bagi setiap sen yang mereka keluarkan.

Andai kita menjadi Perunding Kewangan, pastikan kita jujur untuk melihat pelanggan kita mempunyai wang yang banyak dengan menggandakan wang mereka di dalam pelaburan demi masa hadapan mereka, bukanlah poket kita matlamat utama.

Jadi bagaimana kita ingin bina network dalam perniagaan sedangkan kita tidak punya ramai kenalan? Jawabnya buat sahaja dengan ikhlas untuk menambah nilai kehidupan orang lain, nescaya Allah akan menghantar hamba-hamba Nya yang berdoa dalam solat meminta diberikan kejayaan itu datang berjumpa dengan kita. Allah menghantar mereka kerana kita ikhlas. Allah tidak akan menganiaya hamba-hamba Nya.

Jadi ikhlaskan diri kita untuk kebahagiaan, kejayaan dan nilai hidup orang lain maka Allah akan memberikan kita yang lebih hebat dari itu. Insyaallah.

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha

Processed with Snapseed.
Processed with Snapseed.

Kami di Millionnaire Thrivers Group mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha 1436 kepada anda semua.

Semoga semua jemaah haji kita selamat pulang ke tanah air dengan selamat dan mendapat haji yang mabrur.

Kepada yang ingin menunaikan ibadah korban, semoga mendapat pahala dan keberkatan dari Nya.

 

Selamat Hari Merdeka 2016

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan 

image

Merdekakan jiwa kita dari dijajah oleh sifat-sifat negatif, kegagalan, belenggu kewangan serta diri yang dikuasai oleh orang lain dalam menentukan perjalanan hidup dan kejayaan masa hadapan kita. Merdekakan diri kita dari hidup menerima arahan demi sesuap nasi kerana kita berhak serta mampu mengatur perjalanan hidup kita.

Merdeka bukan untuk dirai dengan perayaan bunga api semata-mata kerana negara kita sudah merdeka tetapi untuk dijadikan inspirasi tentang istilah kemerdekaan sebenarnya dalam diri kita sebagai insan harapan keluarga, bangsa dan negara. Lihat diri sendiri, lihat kedalam mata insan-insan yang kita sayangi sedalam-dalamnya, lalu baca dari lubuk hati, adakah kita sudah merdeka atau masih dijajah. Tepuk dada tanya selera.

Tiada istilah terlambat dalam memulakan usaha. Buatlah keputusan untuk MERDEKA!

– Jeff AJ

#Merdeka2016
#IndepedentDay
#Millionairethrivers
#HLMTakaful
#RHBAssetManagement

Takaful Training

Hari ini En Amri, iaitu pemangku Head of Family Takaful di HLM Takaful Berhad telah datang ke akademi Millionaire Thrivers di Sepang untuk memberikan latihan berkenaan dengan produk-produk utama HLM Takaful serta memberikan pendedahan lebih lanjut mengenai insentif-insentif terbaru untuk tahun 2016/17.

Kami di Millionaire Thrivers Group amat-amat gembira dan teruja dengan percutian percuma ke Bangkok,  Hanoi,  Gold Coast Australia, Casablanca dan Paris untuk pencapaian bermula serendah RM25K sahaja!

Tambahan pula produk simpanan pendidikan yang hebat iaitu i-Care Al Amin yang melindungi janin dengan perlindungan istimewa sejak dari dalam kandungan sehingga berusia 4 bulan amat mengujakan.  Ibubapa boleh menyimpan untuk pendidikan anak-anak sehingga umur anak yang mereka tetapkan dan perlindungan diberikan kepada kedua-duanya sekali sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini terhadap kedua-dua pihak.

image
Agen-agen perunding kewangan kami iaitu Jasni, Shah, Arel dan Dr Afuza begitu khusyuk..
image
MTC Nurulniza dan juga leader-leader iaitu Iszairiz Ismail & Maria Mierza bersama barisan perunding kewangan wanita
image
Destinasi percutian HLM Takaful
image
Jeff AJ bersama kumpulan MT
image
En Amri dan Jeff AJ bersama kumpulan Millionaire Thrivers ‘supper’ setelah kelas selesai.

 

Aktiviti pembelajaran di Millionaire Thrivers Group sememangnya sangat menyeronokkan kerana pihak pengurusan dan leader-leader  yang sangat-sangat memberi semangat dan sokongan moral berterusan kepada kumpulan perunding kewangan di sini.

Sekiranya anda berminat untuk menyertai program keusahawanan bersama Kumpulan Millionaire Thrivers atau berminat dengan produk kami,  bolehlah hubungi kami di sini.

Kekosongan Jawatan di Millionaire Thrivers

Millionare Thrivers sentiasa mencari calon-calon yang berminat untuk menyertai kumpulan kami sebagai penasihat kewangan.  Penasihat Kewangan di bawah Millionaire Thrivers sangat-sangat bertuah kerana anda berpeluang menjadi anak didik kepada seorang perunding yang terpantas dinaikkan pangkat kepada Pengurus Agensi Kumpulan iaitu Jeff AJ.  Beliau merupakan seorang leader yang sangat dinamik dan memiliki kumpulan perunding di Damansara, Sepang, Kota Bharu dan Terengganu, Kuantan membolehkan latihan dihadiri di mana-mana sahaja.
Bukan itu sahaja, kami juga bergabung dengan Millionaire Sisters EXP Business untuk ilmu insurans dan takaful dan latihan selalunya diadakan di seluruh negara iaitu di Lembah Klang, Melaka, Johor Bahru, Pulau Pinang, Ipoh, Kuantan, Kuching, Miri dan Kota Kinabalu.
Menjadi penasihat kewangan bersama kami amat mudah.  Anda hanya perlu mempunyai sijil SPM dengan kelulusan kredit dalam mana-mana TIGA mata pelajaran sahaja.  Selain dari itu sekiranya anda mempunyai kelulusan yang lebih tinggi dari SPM maka kami akan mengambil kira kelulusan yang tertinggi sahaja.
Anda tidak perlu mempunyai pengalaman dalam bidang sales kerana segala latihan akan disediakan secara intensif.  Latihan bukan sahaja diadakan secara teori malah juga secara praktikal oleh leader-leader yang berpengalaman dan terbukti berjaya.  Itulah kelebihan kami di Millionaire Thrivers.
Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kekosongan jawatan di Millionaire Thrivers, sila klik link Hubungi Kami ini.

Kenapa HLM Takaful?

Semalam seorang Client unit trust saya, Senior Manager dari sebuah syarikat oil & gas terkenal datang berkunjung ke pejabat saya – Millionnaire Thrivers Sepang.Katanya dia sudah tidak bekerja sejak bulan 2 atas alasan ‘career break’. Dia ingin melakukan apa yang dia tak dapat lakukan sebelum ini. Tambahan pula setelah menunggu 13 tahun, dia mendapat seorang bayi angkat.

Saya beritahu saya dah join HLM Takaful. Katanya kenapa HLMT? Tidak takaful operator yang lain? Jawab saya, saya inginkan operator yang ada ‘killer product’. Dia tak faham.

Saya tunjukkan risalah produk simpanan i-Care Hasanah. Simpan RM1000 selama 12 bulan, pada bulan ke 13 dapat RM6000.

Matanya bulat. Betul ke pelan ni?? Kebetulan saya sudah buat ilustrasi simpanan untuk beliau. Saya tunjukkan terus.

Ini bagus sangat produk ni… Saya tak pernah jumpa produk macam ni katanya..

That’s why I join HLMT… ??

By the way katanya, since I’m taking a career break, I don’t think nak kerja makan gaji balik. Sekarang saya tumpukan kerjaya saya mengadakan seminar (dia seorang master trainer).

Saya nak jadi Consultant dengan awak lah.. Saya nak buat takaful dan unit trust… Dah ada kawan-kawan saya di pejabat lama yang dah tunggu saya jadi agen. Bila tarikh exam terdekat?

Alhamdulilah, Allah hantarkan lagi hambanya untuk bersama-sama saya. Yakin dengan Dia, insyaallah jalannya akan dipermudahkan. Bagaimana, bila jangan ditanya. Cuma doa, yakin dan usaha…

– Jeff AJ