Takaful Itu Sedekah Jariah

Sedekah Itu Mulia dan Menyuburkan Harta
Pernahkah kita terfikir bagaimana rasanya membantu orang yang betul betul berada di dalam kesusahan dan sangat memerlukan?
Bagaimana untuk bersedekah setiap hari dan mencari orang yang sewajarnya kita sedekahkan?
Ianya tidak mudah dan memerlukan usaha yang berterusan.
Satu perkara yang anda tidak pernah terfikir adalah caruman anda di dalam takaful akan dimasukkan ke dalam tabung tabarru. Akaun tabarru itu adalah kumpulan sedekah dari semua pencarum takaful.
Setiap hari akan ada orang susah, orang sakit, kematian dan sebagainya yang membuat tuntutan dari syarikat takaful. Inilah sedekah kita setiap hari yang berlangsung secara kita tidak sedar.
Mencarum di dalam takaful bukan sahaja untuk masa hadapan kita dan orang tersayang, tetapi juga membantu sesama masyarakat. Alangkah mulianya perbuatan kita. Jadi, jangan pandang mudah pada takaful dan jangan rasa terbeban dengan meringankan bebanan orang lain.
Jom mencarum.
#HLMT #HongLeongMSIGTakaful #HLMTakaful
#MTG #MillionaireThriversGroup #Medical
#JeffAJGroup #IncomeReplacement #Insurans
#Takaful #EliteFinancialGroup

Apa itu Harta Batil?

 

Harta batil itu adalah memakan atau mengambil hak orang lain.  Berikut adalah beberapa senario untuk memudahkan pemahaman kita berkenaan dengan harta batil.

Kisah 1:
Ali mati mempunyai 5 anak. Anak yang sulung adalah lelaki. Rumah pusaka masih atas nama si mati dan rumah disewakan atas persetujuan semua. Setiap tahun buat kenduri adik beradik dengan duit hasil sewaan. Selepas beberapa tahun tiada lagi kenduri adik beradik dan duit pun tidak diagih pada waris. Si abang hanya diam membisu. Inilah dinamakan memakan harta batil.

Kisah 2 :
Hassan mati meninggalkan 2 anak dari isteri A. Dan 6 anak dari isteri B. Si isteri B mengagihkan harta si mati kepada anak2nya sahaja. Dan anak isteri A tidak mendpt hak mereka. Di sini isteri dan 6 anaknya sudah memakan harta batil.

Kisah 3 :
Jalil mati. Sebelum kematiannya beliau telah bercerai dan mempunyai anak tunggal lelaki. Penama KWSP adalah ibu Jalil. Selepas mengambil 100% duit KWSP Jalil..si nenek berjumpa bekas menantunya dan menyatakan arwah dah wasiatkan duit KWSP keatas namanya jadi katanya duit tu haknya…1 sen pun dia xakan beri pada anak lelaki tunggal simati. Si ibu si mati dah mengambil hak anak yatim….memakan harta batil…

Kisah 4 :
Haji Kassim mati meninggalkan 8 anak. Dan mempunyai 15 relung tanah bendang. Tanah diurus si anak sulung. Permulaan dgn persetujuan waris duit hasil sewaan tanah bendang rm12k setahun digunak utk baiki rumah pusaka. Selepas selesai baiki rumah pusaka…hasil sewaan si kakak tidak agihkan kepada adik beradiknya…bila ditanya katanya disedekahkan kepada masjid tanpa berbincang dgn adik2nya….Disini si kakak dah pun mengambil hak org lain….

Kisah 5 :
Anak sulung Haji Bakar mati dlm kemalangan dan meninggalkan anak bawah umur. Haji Bakar adalah penjaga harta cucunya. Semua duit cucunya Haji Bakar simpan di dalam Tabung Hajinya. Tanpa memberitahu kepada anak2nya yg lain. Selepas kematiannya…semua harta termasuk duit cucu di dalam tabung haji telah di agihkan kepada anak2 Haji Bakar. Di sini semua anak2 Haji Bakar dah pun mengambil hak anak yatim….

Kisah 6:
Milah kematian suami dan mempunyai seorang anak pompuan.  Duit insuran atas nama bapa si mati.  Selepas kematian…pihak insurans telah membayar pampasan kepada bapa si mati. Ibu si mati telah agihkan duit insurans tu kepada suaminya…dirinya dan semua anak2nya tanpa memberi pada isteri si mati dan anak tunggal pompuan. Di sini adik beradik simati bukan waris faraid tapi dah mengambil hak waris faraid.

Kisah 7 :
Hajjah Peah meninggal. Mempunyai 1 anak pompuan dan 3 anak lelaki. Salah sorang menantu perempuan telah mengambil periuk dan set pinggan mangkuk yg cantik tanpa pengetahuan anak2 simati. Di sini menantu telah mengambil hak org lain.

Kisah 8 :
Haji Dolah mempunyai 7 anak….seorang dari anaknya suka meminjam wang dari Haji Dolah tanpa memulangkan semula…apabila Haji Dolah mati si anak yg meminjam duit hanya diam tanpa memberitahu pada adik beradiknya yg dia meminjam duit arwah. Hutang tersebut menjadi sebahagian dari harta pusaka si mati. Maka hidupnya berterusan dalam memakan harta batil.

Kredit: Zie – Perancang Harta Pusaka

Apakah Wabak Coronavirus Dilindungi oleh Insurans dan Takaful di Malaysia?

Sejak akhir-akhir ini wabak Coronavirus ini semakin menjadi-jadi.  Ianya bermula di Wuhan, China dan semakin lama semakin menular ke negara-negara lain.  Pagi tadi dalam berita mengesahkan jumlah mangsa kematian dan yang dijangkiti oleh Coronavirus ini sudah melepasi angka wabak SARS yang melanda dunia pada tahun 2003 dahulu.Keadaan ini menimbulkan rasa panik di kalangan rakyat Malaysia kerana setakat hari ini iaitu 31 Jan 2020, sudahpun terdapat 8 orang yang dijangkiti wabak ini dikesan namun mereka semua adalah berasal dari negara China.  Disebabkan ini merupakan wabak yang baru, kita semua tertanya-tanya adakah wabak ini dapat dilindungi menggunakan kad perubatan takaful dan insurans sekiranya kita dimasukkan ke dalam hospital akibat dari jangkitan Coronavirus?

Alhamdulillah, pihak HLM Takaful dan HLA telahpun mengeluarkan kenyataan bahawa pemegang sijil dan polisi dakan dilindungi oleh pihak syarikat sekiranya mereka dimasukkan ke dalam wad di hospital swasta untuk menerima rawatan akibat virus berbahaya ini.

Pada hari ini pula sebuah kenyataan telahpun dikeluarkan oleh Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM) dan Persatuan Takaful Malaysia (MTA) mengenai perlindungan insurans dan takaful terhadap pemegang sijil dan polisi yang dijangkiti oleh virus ini dan memerlukan rawatan di hospital, meskipun terdapat pengecualian tentang penyakit yang memerlukan kuarantin mengikut undang-undang Malaysia.  Ini sudah tentunya memberikan kelegaan buat semua dan tahniah diucapkan kepada semua yang bertindak bijak untuk melindungi diri mereka dengan mengambil kad perubatan atau medical card dari syarikat insurans dan takaful.

Kad perubatan adalah sangat penting untuk kita semua.  Syukur alhamdulillah kerana di HLM Takaful dan HLA, kad perubatan masih lagi murah dan mampu dimiliki.  Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai kad perubatan ini, sila klik di sini Kad Perubatan Mudah untuk bacaan lanjut.
Lindungi diri kita sebelum terlambat.  Jangan bebani keluarga kita dengan kesusahan.  Jadilah insan yang bertimbang rasa dan bijak.
Whatsapp: www.wasap.my/60123023433 untuk kad perubatan HLM Takaful dan HLA.
Bacaan lanjut: The StarBernamaThe Edge

 

NYKO RHB Asset Management 2020

Pada 15 Januari 2020 baru-baru ini telahpun berlangsung acara NYKO iaitu New Year Kick Off untuk RHB Asset Management.  Ini merupakan acara tahunan setiap syarikat pengurusan unit amanah mahupun syarikat insurans dan takaful.  Tujuan acara NYKO ini adalah untuk memberitahu para perunding syarikat mengenai contest yang disediakan untuk tahun 2020, negara-negara yang bakal dilawati oleh perunding

Acara NYKO RHB Asset Management kali ini telahpun berlangsung dengan meriahnya di Nexus Bangsar South dengan bertemakan Denim & Diamond. Acara ini bermula pada jam 2 petang.  Para perunding unit amanah RHB Asset Management mengambil peluang bergambar di photo booth yang disediakan.


Tepat jam 3 petang dewan ballroom telahpun dibuka dan para perunding mengambil tempat masing-masing.  Program ini dimulakan dengan persembahan opening gambit dan ucapan-ucapan dari Group Managing Director, Ms Eliza Ong dan juga dari Chief Agency Officer iaitu Mr. Chan Kok Hin.  Selepas itu anugerah telahpun diberikan kepada mereka yang berjaya untuk tahun 2019 iaitu bagi kategori jualan tertinggi kumpulan, jualan tertinggi peribadi, top recruiter dan lain lain lagi.

Setelah selesai sessi penganugerahan bagi mereka yang mencapai kecemerlangan di dalam RHB Asset Management, majlis diteruskan dengan pengumuman untuk contest terbaru tahun 2020.  Kali ini RHB Asset Management telahpun mengejutkan semua dengan mengumumkan destinasi untuk Regional Sales Convention iaitu di Perth, Australia dan juga destinasi Premier Sales Convention di New York, USA!
Semua perunding sangat-sangat bersemangat dan begitu senang hati dengan pengumuman yang dibuat itu terutamanya perunding dari Millionaire Thrivers Group di bawah bimbingan GAM Jeff AJ dan juga kumpulan-kumpulan dibawah naungan beliau yang lain termasuk kumpulan Maqbul Financial Group yang diketuai oleh Dato Hamzaki.  Semoga tahun 2020 ini menjanjikan kejayaan yang cemerlang buat kumpulan kami.

 

Pelan Simpanan i-Care Hasanah

Adakah anda tercari-cari untuk melabur dalan pelan yang terbaik untuk masa hadapan?  Seperti yang kita sedia maklum, untuk masa hadapan dan juga untuk memastikan kesinambungan warisan kita haruslah mempunyai simpanan yang mampu memberikan pulangan yang cantik dan kita juga harus mempunyai satu pelan perlindungan untuk melindungi diri kita seandainya berlaku perkara yang tidak diingini dan kita tidak mampu untuk meneruskan pekerjaan mahupun menyimpan untuk masa hadapan.

Pelan simpanan i-Care Hasanah
Dengan pelan simpanan i-Care Hasanah, anda tidak perlu lagi risau kerana pelan ini boleh memberikan semua faedah di atas kerana ia mempunyai pulangan berganda untuk jangka masa panjang. Pelan ini juga memberikan bayaran tunai yang tinggi dari akhir tahun pertama menyimpan bagi memberi peluang kita membuat pelaburan di mana-mana tempat yang kita sukai atau boleh juga dilaburkan semula di dalam pelan simpanan ini untuk memastikan nilai matang yang tinggi.  Malah, sekiranya apa-apa terjadi kepada diri kita, kita juga mampu meninggalkan sejumlah simpanan yang besar dalam bentuk hibah untuk keluarga kita.  Sebab itulah i-Care Hasanah memenangi anugerah The Most Outstanding Takaful Product in Malaysia di KLIFF pada tahun 2016.
Anugerah di KLIFF 2016 untuk i-Care Hasanah
Bagaimana i-Care Hasanah ini boleh memberikan faedah sedemikian rupa?  Ini kerana ciri-ciri yang ada dalam i-Care Hasanah yang memang sangat hebat seperti di bawah:
  • Pilihan tempoh simpanan cuma 8 atau 10 tahun namun tempoh sijil sehingga 20 tahun.
  • Rebat Tunai (Bantuan Sara Hidup) sehingga 50% dari jumlah simpanan tahunan bermula dari tahun pertama menyimpan sehingga ke tarikh matang tahun ke 20 walaupun kita sudah berhenti menyimpan pada tahun ke 20.
  • Pilihan untuk mengeluarkan rebat tunai atau dilaburkan semula.
  • Perlindungan hayat untuk tempoh 20 tahun sedangkan tempoh caruman cuma 8 atau 10 tahun sahaja.
  • Nilai simpanan berganda sekiranya rebat tahunan dilaburkan semula kerana ini adalah pelan simpanan berkait pelaburan.
  • Servis tambahan iaitu Badal Haji, Khidmat Waqaf dan Ibadah Qurban sekiranya berlaku kematian, bagi pihak yang dilindungi
1. Pilihan Simpanan 8 atau 10 Tahun Untuk Tempoh Sijil 20 Tahun
2. Rebat Tunai sehingga 50% setahun selama 20 tahun bermula dari tahun pertama
Anda boleh memilih untuk menerima rebat ini bermula pada akhir tahun pertama atau akhir tahun ke 8 atau 10 sehingga tahun ke 20.
Nilai rebat ini anda boleh pilih untuk dilaburkan semula sehingga ke tarikh matang iaitu tahun ke 20 atau dikreditkan secara terus ke akaun simpanan anda di mana-mana bank di Malaysia. Menarik kan?
3. Nilai Simpanan yang Hebat dan Perlindungan Yang Tinggi!
4. Khidmat Tambahan untuk Amal Jariah Anda!
Hebat kan pelan simpanan i-Care Hasanah ni?  Nak tahu lebih lanjut? Jom hubungi team kami di sini: http://millionairethrivers.com/.  Hanya tap di gambar perunding yang anda sukai dan anda boleh berhubung terus dengan mereka!

Kad Perubatan Murah

Assalamualaikum,

Hari ini saya nak bercerita tentang kad perubatan.  Baru-baru ni kecoh tentang harga kad perubatan untuk setiap syarikat insurans dan takaful naik pada 1 Ogos 2019 disebabkan oleh arahan terbaru BNM?  Arahan apa tu ya?

Begini, arahan tersebut adalah untuk memastikan bahawa pelan insurans atau sijil takaful yang diambil itu bertahan lama samada 80 tahun atau 100 tahun.  Ianya dipanggil sustainability period.  Sekiranya tempoh sijil itu lebih lama, maka carumannya adalah lebih tinggi untuk menaikkan jumlah tunai dalam akaun bagi memastikannya bertahan lama. Faham di situ?

Kenapa dahulunya murah?  Kalau kita perhatikan, semua pelan – pelan kad perubatan dulu murah tetapi sustainability nya rendah.  Kadang-kadang umur 60 sudah lapse disebabkan oleh nilai tunai yang ada di dalam akaun peserta sudah tidak cukup untuk menampung kos kad perubatan kerana apabila umur meningkat, maka risiko yang ditanggung oleh syarikat adalah tinggi.  Begitu juga dengan kadar inflasi yang seharusnya diambil kira oleh syarikat pada tempoh masa akan datang.  Kenaikan kos perubatan itu sangat tinggi.  Kalau itu yang kita rasakan sekarang, apatah lagi pada masa akan datang bukan?

Caruman pelan investment link ni selalunya jarang naik harga kerana nilai tunai yang ada di dalamnya membantu mengekalkan jumlah caruman untuk tempoh yang lama, tidak seperti pelan tradisional yang selalunya naik setiap tempoh 5 tahun.

Tetapi jangan risau, pelan takaful di HLMT ini masih lagi murah… untuk anak anda dengan RM150 pun sudah dapat kad perubatan yang mampu bertahan sehingga umur anak anda 80 tahun tau.  Kenapa HLMT lebih murah berbanding dengan syarikat lain ya? Begini, HLMT dan HLA ni merupakan pengendali takaful dan syarikat insurans tempatan.  Apabila syarikat tempatan ni, HQ juga berada di Malaysia. Kos pengurusan syarikat adalah dalam nilai Ringgit Malaysia kan…?  Kalau syarikat luar ni, kos pengurusan pejabat serantau (regional office), HQ dan sebagainya sama-sama ditanggung.  Sekiranya syarikat tersebut berada di negara yang kos sara hidup atau nilai matawang nya tinggi, maka kos juga akan menjadi tinggi. Begitulah ceritanya.

Satu lagi, HL Group ni merupakan salah sebuah syarikat konglomerat yang terbesar di Malaysia.  Jadi backup syarikat ni daripada segi financial adalah sangat kuat.  Apa syarikat yang berada di bawah HL Group ni ya?  Selain dari HLB dan HL Islamic Bank, pernah dengar Guocoland? Yamaha? Thistle Hotel? Sofitel Hotel? Southern Steel Berhad? Banyak lagi lah kalau nak sebut.  Nanti pergi tengok dekat website HLG untuk keterangan lanjut. Jadi, rasanya tak perlu risau dengan kekuatan syarikat HLMT dan HLA ni…

HLMT ini juga pemenang untuk syarikat patuh syariah yang paling bagus di Malaysia di bawah
BestBrands in Takaful Solutions Award at The Brandlaureate World Halal Best Brands Awards 2018
manakala HLA pula memenangi  Most Valuable Brand Award of the Year by The BrandLaureate BestBrands Awards 2016-2017

Ok bagaimana pula dengan harga kad perubatan yang dikatakan murah itu tadi ya?  Untuk umur anak-anak anda, harga kad perubatan termasuk dengan simpanan dalam pelan berkait pelaburan i-Care Rahmat iaitu kad perubatan Medi Auni ni cuma dalam RM150 sahaja sebulan.  Untuk umur 20 tahun hingga ke 27 tahun cuma RM190 sebulan, untuk umur 40 tahun cuma RM300 sebulan.

Untuk harga di atas anda mendapat bilik wad RM200 semalaman dan perlindungan perubatan sebanyak RM1.12 juta dalam masa setahun dan jumlah ini berterusan sehingga umur 80 tahun kerana kad perubatan Medi Auni ni had sepanjang hayat (no life limit) berserta dengan perlindungan kematian, hilang upaya dan hilang upaya tua (Old Age Disablement).

Di bawah ini saya sertakan jadual harga pelan perlindungan i-Care Rahmat dengan kad perubatan Medi Auni untuk memudahkan anda semua.  Ini merupakan perlindungan Medi Auni sebanyak RM1.12 juta setahun dengan pelan RM200 berserta dengan jumlah simpanan pada tahun ke 30 sijil untuk rujukan.

Sekiranya anda berminat untuk mengambil hibah dan simpanan sahaja tanpa memerlukan kad perubatan, di sini pula saya sertakan jadual untuk hibah sebanyak RM100,000 dan jumlah simpanan pada tahun ke 30 sijil.

Semua pelan di atas mestilah dirujuk kepada risalah produk dan juga ilustrasi faedah pelan ini.  Sekiranya anda berminat dan ingin mendapatkan quotation atau sebut harga tersebut, boleh lah menghubungi saya di www.wasap.my/60123023433. Ok?

RHB Asset Management Lancar Dana Artificial Intelligence & Dana Shariah China Focus

Semalam saya telahpun berkesempatan untuk menghadiri sessi pelancaran dua dana baru RHB Asset Management iaitu RHB Artificial Intelligence Fund dan RHB Shariah China Focus Fund. Sessi ini bermula pada jam 9.30 pagi di Hotel Majestic Kuala Lumpur yang dikhaskan untuk tetamu VIP, Group Agency Manager dan juga perunding-perunding RHB Asset Management yang terpilih. Manakala sessi sebelah petangnya pula dikhaskan untuk semua agent RHB Asset Management.

Sessi pelancaran ini diserikan lagi dengan kehadiran robot bagi menggambarkan sektor teknologi yang digunakan oleh pihak RHB Asset Management untuk dijadikan asas dalam pelaburan dana ini.

Bergambar bersama Ms Eliza Ong Group Managing                                  Director, RHBAM

Teknologi AI merupakan sebuah teknologi baru yang sedang berkembang dan banyak diterapkan ke dalam sistem peranti mudah alih seperti iPhone, iPad dan peranti Android.  Ini merupakan satu peluang keemasan untuk para pelabur melabur dalam satu sektor pelaburan yang mula rancak dan RHB Asset Management menggunakan kesempatan ini untuk memberi peluang kepada para pelabur untuk menjana pelaburan dalam bidang AI ini melalui dana baru yang dilancarkan.

Manakala dana RHB Shariah China Focus pula mensasarkan pelaburan di Negara China memandangkan kestabilan matawang RMB dan perkembangan GDP yang paling hebat iaitu 6.90% pada tahun 2017 berbanding sembilan negara lain termasuk Jepun, UK, Australia, Jerman, Amerika Syarikat, Korea, Thailand, Malaysia dan India.  Sasaran sektor pelaburan untuk China Focus Equity ini lebih kepada barangan pengguna, sektor kesihatan, teknologi, internet dan kuasa bersih (clean energy) seperti nuklear, hydro, angin, solar, gas semulajadi dan pengurusan sisa buangan.

Di bawah ini merupakan petikan artikel dari Berita Harian untuk bacaan anda.

RHBAM sasar langganan RM200 juta bagi dua dana baharu

KUALA LUMPUR: RHB Asset Management Sdn Bhd (RHBAM) dijangka memperoleh langganan RM200 juta untuk setiap Dana RHB Syariah China Focus dan Dana RHB Global Artificial Intelligence (AI) dalam tempoh 12 hingga 18 bulan.
Pengarah Urusan dan Ketua Wilayahnya, Eliza Ong, berkata menerusi Dana RHB Syariah China Focus, para pelabur berpeluang melabur dalam pasaran modal Islam yang berkembang pesat di China, dengan memanfaatkan ekonomi kuasa besar bagi nilai pelaburan saham A dan saham H di semua sektor.
Akan diuruskan oleh pengurus dana China terkemuka, China Asset Management (Hong Kong) Ltd (ChinaAMC HK), Dana RHB Syariah China Focus juga akan melabur dalam portfolio Islam lain seperti amanah pelaburan hartanah, Dana Dagangan Pertukaran Islam, instrumen pasaran wang, skim deposit dan pelaburan kolektif.
“Kami merancang melancarkan dana China yang patuh Syariah pertama di Indonesia pada Januari 2019 dan yakin ia akan berjalan lancar di pasaran. Kami juga akan melancarkan produk di pasaran lain yang kami beroperasi,” katanya.
Pengurus Portfolio Kanan ChinaAMC HK, Raymond Jing, berkata penilaian semasa ekuiti China telah mencapai paras terendah dalam sejarah.
“Bersama-sama dengan kemasukan saham A ke dalam indeks global, ia membuka pelbagai peluang dan masa yang baik untuk para pelabur,” katanya.
Sementara itu, Dana RHB Global AI, yang diperkenalkan dengan kerjasama Allianz Global Investors (AllianzGI), akan melabur dalam syarikat yang mendapat manfaat daripada penggunaan infrastruktur AI, pembangunan dan penggunaan perisian.
Pengarah dan Pengurus Portfolio AllianzGI, Stephen B Jue, berkata terdapat 60 sektor berpotensi yang boleh dikaitkan dengan industri AI yang akan manfaatkan.
“Kami sedang bekerjasama dengan RHBAM untuk membawa dana AI kami kepada para pelabur di sini, kerana kami percaya ia akan memberi peluang pelaburan yang menarik bagi mereka yang ingin melabur dalam syarikat inovatif dengan memanfaatkan teknologi AI,” katanya.
RHBAM, anak syarikat RHB Investment Bank Bhd, kini menguruskan produk konvensional dan Islam dengan aset di bawah pengurusan bernilai RM49.2 bilion setakat 30 September 2018. –BERNAMA

Latihan Mingguan: Close Client melalui Carian Fakta

Agensi Millionaire Thrivers Group dan Empire Legacy Venture sememangnya sudah hampir setahun bergabung untuk mengadakan kelas latihan setiap minggu secara bersama.  Kelas latihan ini selalunya diadakan pada setiap hari Selasa, jam 8.30 malam bertempat di agensi Empire Legacy di Seri Kembangan.

Pada hari ini giliran AS Ady Soleh atau Soleh Ahmad untuk mengadakan kelas.  Setiap minggu kami akan rotate tenaga pengajar untuk memastikan ilmu yang diberikan itu mempunyai variasi yang berbeza kerana setiap perunding mempunyai kekuatan dan kelebihan mereka masing masing.

Pada hari ini Ady Soleh berkongsi bagaimana untuk mendapatkan client melalui pencarian fakta atau perbualan dengan client. Kadang-kadang sebagai perunding kewangan dan mempunyai banyak produk, kita mempunyai kecenderungan untuk merasa keliru apa yang perlu diberikan kepada client. Tetapi melalui pencarian fakta ini, kita dapat menilai tahap kewnngan pelanggan dan apa keperluan kewangan yang sebenarnya untuk pelanggan tersebut.

Paling penting kita tidak boleh menjual sesuatu yang kita suka.  Kita kena syorkan kepada client sesuatu yang mereka perlukan dengan memberikan kesedaran kepada pelanggan mengenai cara pengurusan wang yang berhemah.

Malam ini saya menggunakan peluang ini juga untuk berkongsi bagaimana menggunakan teknik perbualan carian fakta atau fact finding ini untuk mencari apakah produk yang sesuai untuk pelanggan dan bagaimana cara untuk membuatkan pelanggan mengambil beberapa produk sekaligus seperti simpanan unit amanah, pembiayaan ASB, skim persaraan swasta dan perlindungan takaful pada satu masa.

Alhamdulillah, melalui perkongsian pada malam ini para perunding Millionaire Thrivers dan Empire Legacy nampak lebih bersemangat untuk memperaktikkan cara yang baru mereka belajar ini.  Melalui cara ini, kami boleh menunjukkan kemampuan kepada pelanggan melalui cara pendedahan kewangan dan khidmat nasihat secara jujur dan professional.

Kelas malam ini diakhiri dengan perkongsian dari GAM Dr. Norhayati mengenai cabaran-cabaran yang dihadapi oleh setiap perunding unit amanah dan takaful kami serta cara-cara bagaimana untuk mengatasinya dan menanganinya dengan berkesan. Pada malam ini kelas berakhir hampir jam 10.45 malam.

Semoga perkongsian pada kali ini memberikan faedah dan ilmu yang berguna untuk semua yang hadir.  Insyaallah…